Головна » Ви багато спите? Ось як це зрозумыти і чому це може бути ризиковано
Здоров'я

Ви багато спите? Ось як це зрозумыти і чому це може бути ризиковано

Правильний сон

Про те, що нам потрібен сон, не обговорюється. За даними Національного інституту серця, легенів і крові, це має вирішальне значення для нашого психічного та фізичного здоров’я, якості життя та загальної безпеки. Правильний сон не тільки дає вам відчуття бадьорості, він покращує навчання, допомагає серцю та кровоносним судинам відновлюватися, сприяє здоровому балансу гормонів голоду та допомагає імунній системі.

Для більшості людей достатньо від семи до дев’яти годин сну щоночі, хоча ваш вік, рівень активності та стан здоров’я можуть змінити цю ціль у будь-якому напрямку.

І хоча дефіцит сну є широко поширеною проблемою, надмірний сон також може викликати занепокоєння. Фонд сну визначає надмірний сон як сон довше дев’яти годин протягом 24 годин.

Ймовірно, ви робили це раніше, відновлюючись після напруженого робочого тижня, напруженої подорожі на вихідних або якщо ваше тіло боролося із застудою. У таких випадках надмірний сон є нормальним, каже Сафія Хан, доктор медичних наук, спеціаліст із розладів сну та доцент кафедри сімейної та громадської медицини та відділення неврології Південно-західного медичного центру UT у Далласі.

«Якщо ви просто прокидаєтеся пізно, щоб наздогнати свій сон, це називається сном для відновлення», — каже доктор Хан. «Але коли ви робите це зазвичай і спите більше восьми чи дев’яти годин щодня, це буде пересипання».

Надлишок сну зазвичай вказує на щось інше, наприклад на порушення сну або інше захворювання. «Пересипання — це радше симптом, ніж діагноз», — каже Хан.

Що викликає надмірний сон?

«Найпоширеніші причини, які ми розглядаємо, коли хтось каже, що спить більше дев’яти годин на добу, — це вплив ліків або медичний, психіатричний або неврологічний розлад», — говорить Улісс Магаланг, доктор медичних наук, директор відділу розладів сну. програми в медичному центрі Векснера Університету штату Огайо в Колумбусі.

За даними “Sleep Foundation” і “Johns Hopkins Medicine”, надмірний сон найчастіше виникає при таких основних захворюваннях:

  • Ожиріння
  • Хвороба серця
  • Цукровий діабет
  • Синдром неспокійних ніг
  • Бруксизм (скрегіт або стиснення зубів)
  • Хронічний біль
  • Розлади сну (такі як апное уві сні, безсоння або нарколепсія)
  • Гіпотиреоз
  • Депресія або тривога

Наприклад, одне дослідження показало, що сон більше шести-восьми годин на день (включаючи дрімоту) пов’язаний з вищим ризиком смерті від серцевих захворювань, згідно з даними опитування понад 116 632 дорослих з 21 країни.

Наскільки поширеним є пересипання? Відповідно до одного огляду опитування, 8,4 відсотка з майже 20 000 учасників повідомили про надмірний сон (спали дев’ять або більше годин на день). Люди з розладом настрою мали в 3-12 разів більше шансів проспати і в 2-4 рази частіше повідомляти про низьку якість життя порівняно з тими, хто спав менше.

Хан каже, що надмірний сон також може бути пов’язаний з гіперсомнією (або надмірною денною сонливістю), синдромом затримки фази сну, аномальним балансом гормонів, хворобою Паркінсона або деменцією.

Ознаки того, що ви надто багато спите

Хоча регулярний сон більше дев’яти годин на добу є одним із тривожних сигналів, це не єдиний сигнал, на який варто звернути увагу. І сон більше дев’яти годин на добу не завжди викликає занепокоєння.

Деякі люди від природи потребують більше сну, ніж інші. «Приблизно 2 відсотки населення «довго сплять», яким потрібно від 10 до 12 годин сну щоночі на регулярній основі», — каже Шанон Макекау, доктор медичних наук, головний відділ пульмонології та директор відділу медицини сну Kaiser Permanente у Гонолулу.

Для цих людей надмірний сон є нормальним явищем. «Спроба нав’язати таким людям типовий графік сну від семи до дев’яти годин може бути шкідливою та фактично призвести до нестачі сну», — каже доктор Макекау. Якщо ви регулярно спите довше дев’яти годин на добу, але прокидаєтеся бадьорими та відпочилими, ви, ймовірно, довго спите.

Якщо ви цього не зробите, може виникнути проблема. Хан каже, що надмірний сон зазвичай супроводжується симптомами втоми протягом дня, включаючи сонливість, головний біль, зниження енергії та зміни настрою.

Чому довго спати ризиковано

«Хоча тривалий сон, менший за рекомендований, пов’язаний із багатьма несприятливими наслідками для здоров’я, регулярний сон понад дев’ять годин на добу також може бути шкідливим», — каже Макекау.

Вона каже, що надмірний сон може призвести до:

  • Підвищеної стомлюваності
  • Зниження імунної функції
  • Зміни реакції на стрес
  • Підвищений ризик хронічних захворювань, таких як хвороби серця, діабет і ожиріння
  • Підвищений ризик смерті

Що робити, якщо ви підозрюєте, що довго спите

Клініка Клівленда пропонує ці поради, як відновити свій сон:

  • Уникайте кнопки відкладення.
  • Прокидайтеся щодня в один і той же час, включаючи вихідні.
  • Отримайте природне світло, коли прокидаєтеся, і уникайте його ближче до сну.

Якщо після внесення цих змін ви все ще регулярно просипаєтеся, заплануйте візит до свого лікаря. Доктор Магаланг каже, що лікарі зазвичай використовують процес елімінації, щоб виключити умови для визначення основної проблеми.

Ваш лікар, швидше за все, проведе вам фізичний огляд, перегляне ліки, які можуть впливати на сон, і обговорить подальше тестування, включаючи аналіз крові, каже Макекау.

Вони захочуть знати подробиці про ваші звички сну. Хан радить вам вести щоденник сну принаймні за два тижні до зустрічі та записувати, скільки ви спите та якість цього сну.

Потім вони можуть дати вам направлення в клініку сну або порекомендувати вам провести дослідження сну, каже Хан. За даними Johns Hopkins Medicine, дослідження сну може допомогти виключити розлади сну.

Додати Коментар

Натисніть сюди щоб залишити коментар