Головна » Прищі на спині («Акне»): чому з’являються прищі, як їх позбутися
Здоров'я

Прищі на спині («Акне»): чому з’являються прищі, як їх позбутися

з’явитися прищі

Ваше обличчя – не єдине місце, де можуть з’явитися прищі. За даними клініки Майо, вони можуть з’явитися на будь-якій частині тіла, яка має залози, що виділяють жир, або волосяні фолікули, включаючи спину, груди та плечі.
Прищі на спині, які іноді називають «акне», можуть бути особливо неприємними.

Ваша спина, як і ваше обличчя, має численні сальні залози, які виділяють шкірне сало, жирну речовину.
«Прищі на спині є результатом накопичення мертвих клітин шкіри та жиру в порах шкіри в поєднанні з надмірним розростанням звичайних шкірних бактерій, Cutibacterium acnes, які викликають запальну реакцію», — говорить Кара Шах, доктор медичних наук. , дерматолог у Цинциннаті.

«Прищі на спині та плечах зазвичай пов’язані із заняттями спортом, які спричиняють підвищене потовиділення та тертя від спортивного спорядження та одягу», — каже вона. Відповідно до Національного інституту артриту, опорно-рухового апарату та шкірних захворювань, закупорений фолікул з часом руйнується та утворює акне.

Які типи прищів на спині вам потрібно знати?

  • Білі вугри Також називаються закритими комедонами, білі вугри розвиваються, коли закупорений фолікул залишається закритим і знаходиться під шкірою, утворюючи білу шишку.
  • Чорні крапки Коли закритий фолікул, розташований на поверхні вашої шкіри, відкривається, утворюється вугр, який також називають відкритим комедоном. Поява чорних кінчиків чорних крапок пояснюється реакцією між шкірним салом і повітрям, а не через те, що ваш фолікул заповнився брудом.
  • Папули Утворення вугрів, які з’являються на шкірі у вигляді невеликих рожевих горбків, іноді ніжних, називаються папулами. Цей тип прищів не містить гною, і вони утворюються, коли забитий волосяний фолікул запалюється.
  • Пустули, які також називають прищами, пустула — це біла або жовта гнійна папула з почервонілою основою. Ці ураження також є результатом запалення закупореного волосяного фолікула. Накопичення лейкоцитів призводить до того, що пустула наповнюється гноєм.
  • Вузлики Цей тип прищів утворюється, коли бактерії також потрапляють у волосяний фолікул. Ці ураження розвиваються глибоко під поверхнею вашої шкіри, де вона твердне і утворює великий болючий вузлик. Більш глибоке розташування ураження викликає пошкодження тканин, що призводить до запальної реакції.
  • Кісти — це більші заповнені гноєм прищі, які також утворюються, коли бактерії потрапляють у волосяний фолікул. При кістозних вуграх інфекція поширюється глибше в шкіру, в результаті чого утворюється хвороблива шишка, яка може спричинити постійний шрам.

4 кроки, які можна зробити, щоб запобігти прищам на спині

Ви не завжди можете контролювати, чи з’являться у вас знову прищі, оскільки головні фактори, які сприяють утворенню «акне» — гормональні коливання та генетика — знаходяться поза вашим контролем.

Однак ви можете вжити заходів, щоб зменшити ймовірність розвитку цих уражень

  1. Уникайте певних ліків
    Відомо, що деякі препарати, зокрема андрогени (чоловічі гормони, такі як тестостерон) і літій, збільшують ваші шанси на розвиток прищів. Якщо ви приймаєте будь-які з цих ліків, поговоріть зі своїм лікарем про можливі альтернативні методи лікування.
  2. Обмежте використання засобів для догляду за шкірою на масляній основі
    Намагайтеся не використовувати засоби по догляду за шкірою з маслом, включаючи зволожуючі та косметику, на спині. Це може призвести до появи прищів на спині. Крім того, Американська академія дерматології рекомендує шукати продукти, позначені як некомедогенні, тобто вони навряд чи закупорять пори.
  3. Усуньте тиск на спину
    «Будь-що, що призводить до підвищеного потовиділення та тертя спини, наприклад, рюкзаки, спортивне спорядження та фіксатори, може спричинити появу прищів на спині», — каже доктор Шах.
    Шах рекомендує вибирати легкий рюкзак, який правильно підходить, щоб мінімізувати тертя та подразнення. Якщо ви носите спортивне спорядження (наприклад, наплічники), яке тисне на вашу спину, не носіть його довше, ніж потрібно, або одягніть під нього чисту бавовняну футболку, щоб зменшити тривалий тиск і тертя.
  4. Носіть чистий одяг
    «Брудний одяг може утримувати піт, жир і бруд, що ще більше подразнює шкіру та сприяє розвитку прищів», — зазначає Шах. «Завжди краще носити вільний одяг під час тренувань і знімати спітнілий одяг після тренування».

Останнє слово щодо отримання допомоги від прищів на спині

Прищі на спині легше приховати, ніж прищі на обличчі, але це не означає, що вам доведеться жити з цими ураженнями. Правильний догляд за шкірою може допомогти зменшити висипання на спині, що призведе до чистішої та здоровішої шкіри.

Додати Коментар

Натисніть сюди щоб залишити коментар