Головна » Що таке Soft skills і навіщо їх розвивати
Саморозвиток

Що таке Soft skills і навіщо їх розвивати

що таке soft skills
Soft skills — необхідність у будь-якій професійній сфері. Розвиваємо гнучкі навички, щоб отримати додаткові переваги на ринку праці та у власному повсякденному житті.

Soft skills: що це таке

Soft skills, або гнучкі навички, — це комплекс особистісних характеристик та вмінь, які не мають безпосереднього відношення до професійної діяльності. Останнім часом HR-спеціалісти приділяють софт скілам все більше уваги. Різноманітні дослідження, проведені в різних країнах світу, демонструють, що ці навички безпосередньо впливають на те, як фахівець адаптується на робочому місці, і чи зможе довго обіймати обрану посаду.

Для кожної людини цей комплекс буде унікальним. І цінність софт скілів в тому, що ні сьогодні, ні через роки, їх актуальність не втратиться. Адже саме ці якості та навички не можна замінити алгоритмами штучного інтелекту.

До soft skills відносяться:

  •          критичне мислення;
  •          здатність ефективно розплановувати час;
  •          емоційний інтелект;
  •          адаптивність;
  •          вміння комунікувати;
  •          кооперація;
  •          креативність;
  •          розв’язання проблем;
  •          лідерство;
  •          ораторське мистецтво;
  •          організаційні здібності.

Тобто це навички, які не мають безпосереднього відношення до професійної діяльності в багатьох сферах. Вони необхідні для полегшення ряду процесів: від внутрішньої міжособистісної комунікації до організації основних чи супутніх активностей.

Софт скіли, які варто розвивати в першу чергу

Розвивати одразу всі гнучкі навички — важко та неефективно. Деякі з них вже, скоріше за все, прокачані на достатньому рівні. Тоді їм не треба приділяти великої кількості уваги. Почати роботу над софт скілами варто або з тих, які не розвинуті взагалі чи дуже слабко, або з найбільш практичних та затребуваних на цей час.

Емоційний інтелект

Це вміння розпізнавати та керувати власними емоціями, а також розрізняти переживання інших людей. Високий рівень ЕІ допомагає реагувати відповідно до ситуації, стримувати інтенсивні почуття та знаходити спосіб обходитись з ним безпечно для себе та інших. Для розвитку емоційного інтелекту використовують техніки самоусвідомлення, ведення щоденника переживань, вправи на покращення емпатії.

Критичне мислення

Критичне мислення — інструмент для прийняття найбільш раціональних та ефективних  рішень. Він допомагає уникнути імпульсивних дій та досягати кращих результатів. Для розвитку критичного мислення потрібно постійно здобувати нові знання, вміти ставити під сумнів той чи інший факт, перевіряючи його правдивість, прогнозування.

Вміння комунікувати

Вміння чітко та ефективно доносити інформацію до співрозмовника — основа багатьох робочих процесів. Це стосується як усних, так і письмових форм спілкування. Не менш важливо уважно слухати співрозмовника, аналізувати почуте. Для покращення навичок комунікації використовують вправи, направленні на вдосконалення вимови. Також важливо вчитись підтримувати зоровий контакт, не перебивати, практикуватись у веденні коротких бесід.

Вміння пристосовуватись

Адаптивність тісно пов’язана зі стресостійкістю. Навички пристосування потрібні, коли ситуація йде не за планом, виникають непередбачені обставини. Важливо вміти шукати альтернативні варіанти та не уникати проблем, а навпаки: знаходити альтернативні кращі рішення. Розвивати адаптивність допомагає впровадження нових звичок, вихід із зони комфорту, незвичні заняття.

Додати Коментар

Натисніть сюди щоб залишити коментар