Головна » Річне планування: як досягати поставлених цілей
Саморозвиток

Річне планування: як досягати поставлених цілей

річне планування
Техніки та секрети річного планування, які допоможуть досягти поставлених цілей. Створіть план, які буде втілений в життя, а не залишиться лежати на полиці до наступного року.

Завдання річного планування

Чи знайома вам ситуація, коли планування є, а бажаних результатів немає? З цим стикається, мабуть, більшість людей, які складають списки цілей на рік. Насправді все простіше, ніж здається. Правильний підхід до планування — 50% успіху.

Перед тим, як писати список задач та цілей на наступний рік, важливо зрозуміти, що це лише інструмент. І його завдання — не створити супернавантаження на наступні 365 днів, а допомогти:

  • знайти оптимальні варіанти досягнення цілей;
  • створити орієнтири, щоб ефективно керувати своїми ресурсами.

Це, скоріше, помічник, ніж жорсткий «начальник», який визначає що, коли і як потрібно робити. В річному плануванні має бути місце як для досягнення професійних, навальних та особистісних цілей, так і способи відпочинку і заходи, які допомагають почувати себе щасливим.

Підбивання підсумків минулого року

Перед тим, як складати новий план, приділіть час тому, щоб проаналізувати минулий рік.

  1. Яких цілей вдалось досягти?
  2. Які задачі залишились невиконаними?
  3. Що важливого відбулося із того, чого не було в плані?

Відповідаючи на ці запитання, можна побачити, наскільки ефективним та наповненим був минулий рік. Також це гарна точка для переосмислення тих завдань, які опиняються в списку кожен раз, але так і не виконуються. Наскільки для вас важливі ці цілі? Чи дійсно вони «ваші»?

Колесо сфер життя

Ефективний та нескладний інструмент, який допомагає проаналізувати життя за всіма сферами та поставити цілі — колесо життя. Техніка допомагає досягти балансу, побачити актуальну картину та напрямки, на які можна звернути додаткову увагу. 

Для цього на листочку потрібно намалювати коло та розділити його на 8 сегментів. Кожна з частин — одна сфера життя. Від центру до кордонів кола створіть 10 позначок. Точка всередині кола — 0 (тобто ця сфера не розвинена взагалі), крайня відмітка — 10 (напрямок, в якому максимальна кількість досягнень).

Сфери життя обирайте самостійно, в залежності від того, які наразі є найбільш актуальними для вас. В класичному варіанті пропонують виділити такі напрямки:

  1. Здоров’я.
  2. Романтичні стосунки.
  3. Спілкування та оточення.
  4. Покликання.
  5. Фінансова забезпеченість.
  6. Саморозвиток.
  7. Щастя, яскравість життя.
  8. Духовність.

Для досягнення балансу слід приділити в наступному році увагу тим сферам, в яких кількість «балів» наразі найменша.

Секрети ефективного планування

Коли ви знаєте в яких напрямках хочете рухатись та чого саме важливо досягти, випишіть свої цілі. Не використовуйте абстрактних формулювань на кшталт «Привести себе в форму» або «Більше заробляти». Мозок повинен розуміти, над яким завданням працює. Тому правильно поставлена ціль має відповідати таким критеріям:

  •          конкретність;
  •          вимірюваність;
  •          дедлайн.

І головне — досяжність.

Після того, як ви попрацювали над формулюванням, задачу потрібно розбити на декілька простіших завдань. Наприклад, якщо ваша ціль — «До кінця року прочитати 12 книжок», то підпункти до цієї цілі можуть виглядати так: «До 31 січня — прочитати книгу №1» і т.д.

Найоптимальнішим способом досягнення великої мети вважається щоденна практика. Так, варто приділяти час діям, які наближають вас до цілі. Навіть при високій завантаженості: хоча б 5 хвилин на день, але регулярно.

Додати Коментар

Натисніть сюди щоб залишити коментар