Головна » Близькість, пристрасть, зобов’язання. Базові компоненти щасливих стосунків
Секс та відносини

Близькість, пристрасть, зобов’язання. Базові компоненти щасливих стосунків

компоненти щасливих стосунків
Який секрет щасливих стосунків? Щоб партнерство було гармонійним, важливо, щоб в ньому були присутні три основні компоненти — близькість, пристрасть та зобов’язання.

Навіщо людям стосунки

Так чи інакше кожна людина, будуючи близькі стосунки, прагне щастя. Адже в гармонійних романтичних відносинах можна досягти внутрішньої задоволеності, повноти життя. Саме в стосунках відкриваються найкращі можливості для реалізації особистісного потенціалу.

Проте далеко не всі люди в парі можуть сказати, що вони сповна задоволені своїм партнерством. Часто можна почути, щось на кшталт: «Ми з чоловіком/дружиною добре розуміємо один одного, маємо налагоджений побут. Проте чогось не вистачає, і я не відчуваю щастя». Є й схожі історії, в яких є шалена пристрасть та взаєморозуміння, проте немає спільного бачення майбутнього. Що ж робить стосунки гармонійними та наповненими?

Трикомпонентна теорія кохання

Американський психолог Роберт Стернберг запропонував своє бачення кохання та його базових складових. Він виділив такі компоненти як близькість, пристрасть та зобов’язання. Найбільш повними та щасливими стосунками будуть такі, в яких присутні всі три елементи.

Під близькістю в парі мається на увазі:

  •          почуття єдності, пов’язаності;
  •          відвертий обмін переживаннями;
  •          довіра, прийняття і визнання.

Пристрасть в стосунках охоплює сексуальний потяг, привабливість, романтичний інтерес. Це та сама «іскра», яка підтримує живість, грайливість.

Зобов’язання — це прийняте рішення залишатись саме з цим партнером та слідувати встановленим домовленостям. Також сюди входять спільні бажання та плани на майбутнє.

Які бувають форми кохання

В залежності від того, які компоненти кохання присутні в стосунках, виділяють такі форми любові:

  1. Відсутність кохання (коли немає жодного з елементів).
  2. Симпатія (лише близькість).
  3. Захоплення (лише пристрасть)
  4. Порожня любов (лише зобов’язання).
  5. Романтична.
  6. Дружня.
  7. Фатальна.
  8. Бездоганна.

Перші три форми зазвичай не приводять до серйозних та довготривалих стосунків. Четверта форма — порожня любов — може проживатися парою наприкінці їх спільного шляху. Це, переважно, історії, в яких люди живуть разом заради дітей або задля побутового комфорту. Розглянемо детальніше останні чотири варіанти. В них присутні два з трьох або всі основні компоненти щасливих стосунків.

Романтична любов

Пристрасть та близькість без зобов’язань. Часто це ті самі захоплюючі романи, від яких зриває дах. Проте, якщо жоден з партнерів не готовий брати на себе відповідальність, побудувати міцні та довготривалі стосунки не вийде.

Дружня любов

В цій формі є два компоненти: близькість та зобов’язання. По своїй суті вона схожа на міцну дружбу, де є єдність, взаєморозуміння та направленість на загальні цілі. Часто така форма присутня у довготривалих шлюбах, з яких з плином часу зникла пристрасть.

Фатальна любов

Тут є пристрасть та обов’язки, проте відсутній фундамент — близькість. Без взаєморозуміння, довіри та можливості розділити свої почуття, часто стосунки з плином часу здаються такими, що не мають сенсу.

Бездоганна любов

В них присутні всі три компоненти. Навіть після десяти та двадцяти років, зберігається близькість в стосунках, пристрасть та вміння злагоджено розв’язувати проблеми. Все це потребує немало зусиль зі сторони кожного з партнерів. Проте результат того вартий. При наявності всіх трьох складових кохання людина відчуває себе по-справжньому щасливою та задоволеною.

Додати Коментар

Натисніть сюди щоб залишити коментар